Νέα
«Μια ομάδα, μια ιδέα, ένα γήπεδο!»

 

Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ «ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ

Λένε πως κάθε γκολ, είναι κάτι σαν τη…γέννηση ενός παιδιού. Πάντα προσφέρει ξεχωριστή χαρά και τεράστια ευτυχία στον σκόρερ. Τα ίδια έντονα συναισθήματα ωστόσο, προκαλεί και η… γέννηση (βλ. δημιουργία) ενός ολοκαίνουργιου γηπέδου.

Πρότζεκτ στους ρυθμούς του οποίου κινείται ο οργανισμός της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Εσχάτως έχει αρχίσει να λαμπυρίζει στην άκρη του (κοντινού) ορίζοντα το πράσινο φως, που θα ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Ένωσης στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Η…φρεσκότατη έγκριση της υψομετρικής μελέτης, φέρνει πλέον προ των πυλών της έκδοση της οικοδομικής άδειας και οι μπουλντόζες ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν ζέσταμα!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, ιστορικός και με ακαδημαϊκή καριέρα (γνωστός για τα «κιτρινόμαυρα» αισθήματά του) μίλησε στην «ΩΡΑ των σπορ» για την επερχόμενη γέννηση του νέου γηπέδου της Ένωσης, σχολίασε τις συμπληγάδες πέτρες από τις οποίες πέρασε το έργο κι έκανε την ιστορική αναδρομή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας και όχι μόνο.

 

- H οικογένεια της ΑΕΚ νιώθει μεγάλη ευφορία έπειτα από την έγκριση της υψομετρικής μελέτης, που την ταλαιπώρησε για μεγάλο διάστημα και αποτέλεσε το τελευταίο (μεγάλο) εμπόδιο για την έναρξη της κατασκευής του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια…

«Το νέο γήπεδο, ήταν ένας μεγάλος στόχος για την ΑΕΚ. Ένα αίτημα που συσπείρωσε ολόκληρο το λαό της. Θεωρώ ότι μια τέτοια ομάδα, με αυτή την τεράστια ιστορία στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, του αθλητισμού και του πολιτισμού δικαιούται το δικό της γήπεδο. Στο φυσικό - ιστορικό της χώρο και στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας.

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση και δεν είναι. Με συντονισμένες ενέργειες, ψυχραιμία, δουλειά και χωρίς ακρότητες που δεν χρειάζονται, μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή του νέου γηπέδου, που θα αποτελεί κόσμημα για την ΑΕΚ, το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

Να θυμίσω πως το πρώτο βήμα για να γίνει το γήπεδο στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποιήθηκε το 1926. Τότε ήταν σύμβουλος στην κεντρική επιτροπή στεγάσεως προσφύγων ο Γιάννης Χρυσάφης, ο οποίος πήρε έκταση στον “Ποδονίφτη” τον παλιό προσφυγικό συνοικισμό που σήμερα αποτελεί τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας και την παραχώρησε για την άθληση των προσφύγων.

Αυτός ο χώρος με προσωπική και αμισθί εργασία των προσφύγων μετατράπηκε σε γήπεδο. Αυτή υπήρξε και η αρχή του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, που εν συνεχεία πέρασε στην κατοχή της ΑΕΚ το 1929. Ο τότε πρόεδρος Κωνσταντίνος Πανούδης με προσωπικές ενέργειες και την βοήθεια του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, κατάφερε να παραχωρηθεί στην ΑΕΚ. Το 1930 έγιναν τα εγκαίνια και μάλιστα διεξήχθη τότε κι ένα φιλικό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που έληξε 2-2.

Το έτος 1934 δημιουργήθηκε ο στίβος στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Η ΑΕΚ πήρε δύο πρωταθλήματα μαζεμένα το 1939 και το 1940, κάτι που φανερώνει και την σημασία που έχει για μια ομάδα να παίζει στο δικό της γήπεδο. Θέλω να πω ότι καλό και το ΟΑΚΑ, αλλά δεν είναι το σπίτι της ΑΕΚ. Η επιθυμία του κόσμου να αποκτήσει η ΑΕΚ το δικό της γήπεδο, πλησιάζει να γίνει πραγματικότητα.

Μια επιθυμία που μην ξεχνάμε πως την υποστήριξαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όταν είπε πως η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ομάδα, αλλά ιδέα. Ενας σύλλογος που θα πρέπει να έχει το δικό του σπίτι. Αισίως φτάνουμε στην πραγματοποίηση αυτού του ονείρου».

- Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη, η ΑΕΚ θα έμπαινε στο νέο της γήπεδο... το καλοκαίρι του 2015. Ωστόσο στην Ελλάδα τα έργα δυστυχώς δεν αποδεικνύονται αυτό που λέμε fast track, αφού η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει, ενώ στην προκειμένη περίπτωση η ΑΕΚ ταλαιπωρήθηκε σε τεράστιο βαθμό και από την έλλειψη…χημείας με την Δημοτική Αρχή και περίμενε πολύ στην ουρά…

«Όλες αυτές οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αποτελούν διαχρονικά ένα θέμα. Προσωπικά, ως αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής έρχομαι σε πολύ δύσκολη θέση όταν καλούμαι να προβλέψω την χρονική ολοκλήρωση και παράδοση ενός έργου. Οποιος έχει κάνει διοίκηση, γνωρίζει πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο πράγμα – πρόβλημα.

Ξέρετε πόσο γραφειοκρατικά εμπόδια προκύπτουν πολλές φορές και δεν μπορώ να εξηγήσω;… Μερικές φορές αισθάνομαι αστείος να εξηγώ στον κόσμο τα εμπόδια που προκύπτουν. Μην ξεχνάμε τι συμβαίνει με την περίπτωση του Παναθηναϊκού και του δικού του γηπέδου. Μία πηγαίνει στον Ελαιώνα, μία στο Γουδί, μία στον Ελαιώνα. Πάλι καλά που εξακολουθεί να υπάρχει η Λεωφόρος και δεν γκρεμίστηκε όπως συνέβη με την Νέα Φιλαδέλφεια».

- Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε θέσεις εργασίας και να μπλοκάρουμε ότι καλό πάει να γίνει;

«Στο πλαίσιο της νομιμότητας πρέπει να προχωράμε γρήγορα και όχι να σκαλώνουμε».

 

 

«Ο ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΣΩΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ»

- Πολλοί λένε ότι οι ομάδες μας πρέπει να έχουν τα δικά τους σύγχρονα γήπεδα, αφού είναι ο μοναδικός δρόμος για την αναγέννηση του ποδοσφαίρου. Γήπεδα που θα δημιουργήσουν νέους φιλάθλους που θα σέβονται τον χώρο και ο... χώρος θα σέβεται αυτούς…

«Συμφωνώ απόλυτα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αυτό γίνεται. Για παράδειγμα η Άρσεναλ είχα ένα ωραίο γήπεδο κι έκανε ένα καινούργιο. Οι ευρωπαϊκές ομάδες βρίσκουν έναν νόμιμο χώρο και από εκεί και πέρα τρέχουν τις διαδικασίες για την κατασκευή νέων σύγχρονων γηπέδων. Ετσι βελτιώνονται όλοι. Και το προϊόν και η ομάδα και οι φίλαθλοι».

- Η επιμονή του Μελισσανίδη να μην βγει στο αντάρτικο αλλάζοντας ρότα και αναζητώντας plan B με τη μετακόμιση σε άλλη περιοχή εκτός Νέας Φιλαδέλφειας, εν τέλει ήταν κάτι που τον δικαίωσε…

«Με σωστούς χειρισμούς, έφερε τα πράγματα εκεί που ήθελε. Με ψυχραιμία και χωρίς ακρότητες που θα έβλαπταν, θα προβοκάριζαν κάποια πράγματα, προκαλώντας αντισυσπειρώσεις και εμποδίζοντας την κατασκευή ενός νόμιμου έργου».

 

«ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΥΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ».

- Σε ένα από τα τελευταία άρθρα σας μετά τον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, κάνατε λόγο για τα συμφέροντα και τις νέες διαπλοκές στο ποδόσφαιρο…

«Παρακολουθώντας τον τελικό, διαπίστωσα πως κλείνει μια τρύπα και ανοίγουν δύο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην προσπάθεια να φτιάξει μια κατάσταση που περιγράφω, δημιουργείται μια άλλη κατάσταση που είναι χειρότερη. Ένα νέο αφεντικό που καθορίζει τα πράγματα. Στον τελικό του Βόλου υπήρξε ένα προκλητικό λάθος εις βάρος της ΑΕΚ.

Ένα λάθος που δεν ήταν ανθρώπινο, που αν το συνδυάσω με κάποιες άλλες πολιτικές πράξεις, τότε υπάρχουν ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Φοβάμαι πως κάποτε θα μιλάμε για το ποδόσφαιρο και θα το θυμόμαστε ως μια όμορφη ανάμνηση.

Δεν είναι αυτό κάθαρση. Κάθαρση είναι παίζουν οι ομάδες με ίσες ευκαιρίες, ίσες συνθήκες και 50-50 αντιμετώπιση από την διαιτησία.

 

 

«Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ»

- Τι σημαίνει για εσάς η ΑΕΚ; Είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα;

«Σαφώς κι είναι περισσότερο από μια ομάδα. Εγώ μεγάλωσα έχοντας προσφυγικές ρίζες. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά της Καισαριανής, που όλοι υποστήριζαν την ΑΕΚ και τον Απόλλων.

Η ΑΕΚ είναι κάτι περισσότερο από ομάδα. Είναι μια ιδέα. Δείτε τα σύμβολά της. Το χρυσό συμβολίζει την λάμψη του Βυζαντίου στις περιόδους ακμής και το μαύρο την απώλεια από την μικρασιατική καταστροφή. Παντρεύονται τα χρώματα της θλίψης και της λάμψης.

Ο Δικέφαλος συμβολίζει τον πολιτισμό της ανατολής και της δύσης.

Είναι ο συμβολισμός του ενωτικού, πολιτισμικού χαρακτήρα του Βυζαντίου. Άρα, η ΑΕΚ είναι κάτι περισσότερο από μια ομάδα. Υπήρξε ένας σύλλογος, ένας φορέας ενός ονείρου, μιας προσευχής, μιας ανακούφισης και της ελπίδας ενός λαού που πέρασε από τεράστιες κακουχίες.

Η ΑΕΚ αποτέλεσε το αποκούμπι της προσφυγιάς της φτωχολογιάς. Εδωσε ζωή και ανάσταση στον προσφυγικό κόσμο».

 

«ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ»

- Τι γεύση σας άφησε η φετινή πορεία της ΑΕΚ;

«Βαθιά ανακούφιση, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πλέι οφ. Η πορεία της ΑΕΚ στα μέσα της σεζόν έφτασε στο σημείο να΄ναι απογοητευτική. Κινδύνεψε εξαιτίας των πολλών χαμένων βαθμών να μείνει εκτός των πλέι οφ. Με τις νίκες όμως στο τέλος, κατάφερε να σώσει την παρτίδα και να γεννήσει μια τεράστια προσδοκία για την συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

- Θα βρεθεί η ΑΕΚ ξανά στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι της;

«Ηδη βρίσκεται ψηλά. Μπορεί να μην έχει πάρει ακόμη το πρωτάθλημα, ωστόσο κατέκτησε ένα Κύπελλο αμέσως μετά την επιστροφή της στη Σούπερ Λίγκα και λίγο έλειψε να το διεκδικήσει όταν ακόμη έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία. Είναι θέμα χρόνου να στεφθεί η ΑΕΚ ξανά πρωταθλήτρια».

 

 

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ»

Είστε μέλος της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ. Ποιο είναι το έργο και οι πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης Λέσχης.

«Η ΑΕΚ δεν είναι απλά μια ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι ιστορία, πολιτισμός κι αυτό προσπαθεί να βγάλει προς τον κόσμο η Λέσχη. Ηδη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω την δράση και την αξία του εργάτη της ΑΕΚ Κυριάκου Χήνα, ο οποίος παλεύει σε όλες τις πρωτοβουλίες κι αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες της Λέσχης, που σε αυτή την πορεία που έχει βάλει θα αναδείξει την αξία της ομάδας».

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies. Εφόσον χρησιμοποιείτε το web-site μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookie απο εμάς.Αποδοχή